Warning: Creating default object from empty value in /home/B/blaaoslo/subdomener/v2/wp-content/plugins/members/includes/functions.php on line 21
Litteratur på BLÅ | Blå

Tirsdag 30. august:

Hver tirsdag:

30,-/KL. 19:00/ID: 18

Litteratur på BLÅ : Kate Bush

Jenny Hval, Brit Bildøen og Anna Kleiva

Hver Tirsdag kl. 19 inviterer Litteratur på BLÅ til debatter, samtaler og intervjuer på BLÅ. Vi skal ha plass både til den dype, trege samtalen om den litteraturen som står i fare for å drukne i dagspressens stadig høyere tempo, men også være et sted for de aktuelle debattene.

Det jeg opplevde, var hvordan stemmelyden fikk fibrene i setestoffet til å vibrere under meg, og hvordan fraseringene brakte det kjølige metallet i stolper, gulv og vinduer inntil huden min. Jeg hadde en total oversikt over metall, stoffer og sømmer rundt meg gjennom lyden jeg hørte i hodetelefonene. Det er den opplevelsen jeg nå vil forfølge.

Dette skriver artist, forfatter og litteraturviter Jenny Hval i sin masteroppgave Stepping out of the page - Kate Bush og sangstemmen i litteraturvitenskapen. I denne oppgaven undersøker hun den britiske artisten Kate Bush sin sungne tekst ved hjelp av nærlytting. Vi har invitert henne til Blå for å fortelle om denne metoden, om hva vi kan høre hos Bush som ikke står skrevet i tekstene, hvordan kropp og kjønn virker inn på stemmen og hvorfor popmusikken kommer så nær oss.

Kate Bush er blant Storbritannias viktigste og mest suksessrike kvinnelige soloartister de siste 30 årene. 19 år gammel ble hun første kvinne som nådde toppen av UK Singles Chart med en selvskrevet sang, debutsingelen «Wuthering Heights», og i år kom hennes niende album, Director’s cut, hvor hun tolker egne låter på nytt. Bush har blitt inspirert av forfattere som Emily Brontë og James Joyce, og har selv inspirert andre skrivende. To av dem er Brit Bildøen og Anna Kleiva, som vil lese sine Bush-tolkninger fra Flammesingelen Mine stormfulle, stormfulle, stormfulle år – fritt etter Kate Bush. Vi inviterer til en deeper understanding av den mangfoldige artisten, og tekst som går ut av arkene.

Inden for masteropgavens strenge format formår Hval på elegant vis at radbrække vante forestillinger om hvad som er akademisk forskning, hvad som er formuleringer og metaforer gode nok til at stå i et højskattet litterært værk og hvad som er banale og ungdommelige følelser; den intense identifikation og indlevelse som popmusikken lokker med.

- Susanne Christensen, Vagant

Billett kjøpes i døra

Kommenter: