Warning: Creating default object from empty value in /home/B/blaaoslo/subdomener/v2/wp-content/plugins/members/includes/functions.php on line 21
LPB 08.mars | Blå

Tirsdag 8. mars:

Ukentlig litteraturmat:

30,-/KL. 19:00/ID: 20 år

Litteratur på BLÅ: Feministisk festkveld med Fett og Ladyfest

Kvinnedagen

Den internasjonale kvinnedagen fyller hundre år i år. Litteratur på Blå feirer jubilanten i samarbeid med tidsskriftet Fett og festivalen Ladyfest.

Vi legger opp til en veritabel litterær festkveld med noen av Norges mest innflytelsesrike forfattere.?

Den kvinnelige forfatteren og hennes rom er et stadig tilbakevendene tema for feminister. Vi har invitert forfattere som har jobbet utrettelig for å åpne og utvide rommet for både kvinner og menn, som har banet vei og satt sine tydelige spor. Det er rett og slett en ære og glede for oss å kunne presentere følgende stemmer som har preget hvert sitt tiår:

70-tallet: Liv Køltzow (f. 1945) er ikke til å komme utenom blant norske kvinnesaks-forfattere. Hun har gitt ut en rekke romaner, flere av dem moderne klassikere, og også noveller, dramatikk og essays. I 1988 ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris for “Hvem har ditt ansikt”, og vant Brageprisen i 1997 for romanen “Verden forsvinner”. Hun har også engasjert seg for å formidle en annen norsk forfatter, Amalie Skram, og vakte mye oppsikt med en biografi om henne i 1992.

80-tallet: Vigdis Hjorth (f. 1959) er en av Norges mest sentrale samtidsforfattere. Hun har gitt ut en rekke barne- og ungdomsbøker og romaner. Romanen “Om bare” fra 2001 ble kåret til en av de 25 beste romanene fra de siste 25 år i Dagbladet. I 2009 ble boka “Som om ingenting. Bare om Vigdis Hjorth” utgitt i forbindelse med Hjorths 50årsdag.

90-tallet: Tone Hødnebø (f. 1962) regnes som en av landets viktigste, nålevende lyrikkere. Hun har gitt ut en rekke diktsamlinger, og sies å bedrive sivilisasjonskritikk fra et poetisk synspunkt. I tillegg har hun skrevet en rekke essays og utgitt poetikken “Skamfulle Pompeii” i H-press’ Imperativ-serie, og gjendiktet poeten Emily Dickinson. Mellom 1990 og 1997 var hun medredaktør i tidsskriftet Vagant, hun har vunnet Sult-prisen og Doblougprisen, og var festspilldikter ved Festspillene i Bergen i 2007.

00-tallet: Ingrid Storholmen (f. 1976) har siden debuten i 2001 etablert seg som en særegen norsk lyrikker med et sterkt samfunnsengasjement. Hun har vært litteraturredaktør i Morgenbladet og var i 2003 med på å starte litteraturtidsskriftet LUJ. I 2009 gikk hun vekk fra poesisjangeren med utgivelsen av “Tjernobylfortellinger”, og i 2010 ble hun tildelt Sult-prisen for sitt forfatterskap.

10-tallet: Tina Åmodt (f.1985). Det er håp for ungdommen! For ikke å bare være tilbakeskuende på en festkveld som dette, har vi også invitert en stemme fra vårt eget, ferske tiår. Åmodt debuterte i 2010 med kortprosasamlingen “Anleggsprosa”, til strålende kritikker. Hun har har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland og studert på Litterær Gestaltning ved Göteborgs Universitet. Hun har også bidratt med tekster i en rekke tidsskrifter, som Utflukt og Fett.

Deltakerne vil lese egne tekster og fortelle om mottakelsen de fikk rundt sin debut. Ordstyrere blir Ingrid Kvamme Fredriksen og Ellen Engelstad fra Litteratur på Blå og Fett. Hjertelig velkommen!

Billett kjøpes i døra

Kommenter: