Warning: Creating default object from empty value in /home/B/blaaoslo/subdomener/v2/wp-content/plugins/members/includes/functions.php on line 21
26.juni | Rokia Traore | Oslo World Music Festival | Blå

Onsdag 26. juni:

OSLO WORLD MUSIC & BLÅ PRESENTERER:

CC:220/KL. 20:00/ID: 20

Rokia Traore (Mali)

En allsidig musiker som forener sine røtter med moderne europeiske musikkuttrykk. En slik beskrivelse er for lite dekkende for Rokia Traoré – hennes musikk kjenner ingen grenser, men har samtidig den egenskapen at den skaper en afrikansk melankoli som lytteren kan ta del i selv uten å ha satt sine ben på kontinentet.

Gjennom den malmfulle stemmen, kombinasjonene av instrumenter og en total mangel på respekt for sjanger, skaper Rokia Traoré et fullstendig unikt og sammensatt lydbilde.

Rokia er fra Mali, et land med sterke og mangfoldige musikalske tradisjoner. Som diplomatdatter vokste hun opp i både Afrika, Asia og Europa, og fikk nye perspektiv på sin musikk. Hun fikk mye oppmerksomhet da hun begynte å opptre offentlig i Malis hovedstad Bamako i 1997 – også i Frankrike og Belgia. Hun imponerte ved å beherske både akustisk gitar og sang, samtidig som hun trakterte tradisjonsrike instrumenter som n’goni og balafon. Disse to instrumentene – n’goni er en lutt og balafon et perkusjonsinstrument - er typiske for vestafrikansk folkemusikk og forankrer Rokia i sine røtter. Vokalharmoniene hun bruker, er likevel uvanlige i Mali, og uttrykket på hennes nyeste plate ligger et godt stykke unna tradisjonen.

Platen ”Beautiful Africa” er produsert av John Parish (produsenten bak artister som PJ Harvey og Eels) og er Rokias femte studioutgivelse. Her drar hun alt ut til ytterlighetene, og både det tradisjonelle og det moderne er sterkt representert i en svært vellykket symbiose. Tekstene framføres på Bambana, som er hennes fødespråk. Musikken akkompagneres av drivende basslinjer og elektriske gitarer med både fuzz og romklang, og stemningen er både intens og ettertenksom. Det hviler en melankoli over dette albumet, og når vi vet at Rokia i disse dager plages av tanker om sitt hjemland, forstår vi hvorfor. ”Beautiful Africa” er en vakker hyllest til et område av Afrika som i den siste tiden er blitt plaget av uro, og som står i fare for å miste gamle musikalske tradisjoner.

I sommer skal Rokia spille på festivaler som Glastonbury og Roskilde og til høsten får vi et gledelig gjensyn med verdensstjernen som gjestet Oslo World Music Festival for første gang for tretten år siden.

Kjøp billett »

Video:

Video:

Kommenter: