Warning: Creating default object from empty value in /home/B/blaaoslo/subdomener/v2/wp-content/plugins/members/includes/functions.php on line 21
29. okt | Beirut & Beyond | Blå

Onsdag 29. oktober:

Blå i samarbeid med Oslo World Music Festival:

CC: 200 + AVG/KL. 19:00/ID: 18

Beirut & Beyond

Alif Ensemble + Islam Chipsy + Maurice Louca + Tanjaret Daghet

Oslo World Music Festival har gleden av å presentere for andre gang en festival i festivalen, i det vi arrangerer en komprimert utgave av Beirut and Beyond under årets Oslo World! Dette skjer før Beirut and Beyond-festivalen, som arrangeres 4.-7.desember i Beirut.

Onsdag 29. oktober vil følgende artister entre scenen på Blå:

Alif Ensemble
Islam Chipsy
Maurice Louca
Tanjaret Daghet

Alif Ensemble (LB/PS/EG/IQ)

Alif Ensemble er et svært heldig resultat av nyskapende, unge artister som har møtt hverandre, utvekslet ideer og stablet på beina et pan-arabisk musikalsk kollektiv. De fem medlemmene kommer fra Syria, Libanon, Egypt, Palestina og Irak, og er alle multitalenter med egne prosjekter. Samarbeidet har pågått siden 2012 og har båret frukter i form av flere liveopptredener i Midtøsten og Europa. Under fjorårets Osloworld opptrådte de både samlet og hver for seg, og ble godt mottatt av et entusiastisk publikum.

Nøkkelen til ensemblets suksess er at hver artist tilfører et unikt musikalsk bidrag, samtidig som de klarer å framstå som en helhet uten at noen stjeler showet. De utfyller hverandre perfekt, både musikalsk og på scenen.

 

Tanjaret Daghet (SY)

Hardrock har i mange tiår gitt ungdom muligheten til å ventilere ut frustrasjon og sinne. Derfor er det kanskje ikke så rart at all hardtslående musikk har grobunn i Midtøsten. Det er imidlertid få band som når ut over sine landegrenser. Her er syriske Tanjaret Daghet på vei til å skrive historie.

Trioen møttes i Damaskus i 2009 og begynte å skrive eget materiale. To år senere brøt borgerkrigen ut, og de tre – hvorav to er utdannet på Damaskus’ musikkinstitutt og den tredje selvlært – stod i fare for å bli innkalt til militærtjeneste. De bestemte seg for å dra til Libanon, og har nå hovedstaden Beirut som base. Herfra lager de musikk som setter ord og handling til presset de opplever: Tanjaret Daghet betyr trykkoker, og debutplata heter 180°. Musikken er tung, men overraskende melodiøs og følsom. Aggresjonen, frustrasjonen, sinnet – det høres godt at det er ektefølt.

 

Maurice Louca (EG)

Maurice Louca er en av de mer ekstreme utøverne av egyptisk samtidsmusikk. Maurice er kjent for å dra sine eksperimentelle drodlerier et godt stykke lengre enn sine kolleger, og fascinerer med musikk som veksler mellom vakker ambient og mer innesluttet dronelyd. Han var allerede kjent fra bandet Bikya, men solodebuten Garraya (2009) var noe helt nytt, og ble fremført med et audiovisuelt show som fikk kritikere i inn- og utland til å juble.
Selv hevder han å være inspirert av både arabisk folkemusikk, lyden av Kairos gater og moderne elektronika. Alle disse inspirasjonskildene kan høres tydelig, der de flyter rundt i et rikholdig og dynamisk lydbilde best beskrevet av det britiske musikktidsskriftet Bearded Magazine som ”et veritabelt økosystem”. Musikken til Maurice er tidvis krevende, men denne overraskende kombinasjonen av det intense og det fredfulle gjør de melodiøse partiene enda mer vakre og harmoniske. 

 

Islam Chipsy (EG)

I et mørkt klubblokale står en kortklipt mann foran en synthesizer og beveger armene som om han spiller trommer. Han er flankert av to hardtarbeidende trommeslagere, men det er synthen som ligger fremst i lydbildet. Det forpinte instrumentet avstedkommer lyder som tester grensene for oppfattelse; skrikende, skjærende, rivende, med en trommerytme som ligner hurtige slag mot mageregionen. Når du etter en stund får tak på melodiene, er de umiskjennelig orientalske, men de kunne forveksles med frenetisk oppjagede låter fra et gammelt Commodore 64-spill. Dette er Islam Chipsy, spydspissen i en ny bølge av egyptisk elektronika som vrir og vrenger klassisk arabisk musikk og folkelig shaabi inn i et kompromissløst og energisk sound, ofte kalt mahraganat. Islam Chipsy er likevel ingen gutteromsmikser, men en klassisk trent musiker med uhyggelig presisjon og høyt energinivå. Garantert festivalens mest dansbare opplevelse! 

Kjøp billett »

Kommenter: